četvrtak, 1. studenoga 2012.

Uređaji za spremanje podataka

Usporedite glavne vrste uređaja za spremanje podataka s obzirom na brzinu, cijenu i kapacitet, kao što su diskete, Zip disk, kaseta s podacima, CD-ROM, unutarnji/vanjski hard disk.

1. Unutarnji hard diskovi:

- Brzina: vrlo brzi. Brzina hard diska se često navodi kao brzina "prosječnog pristupnog vremena", a mjeri se u milisekundama. Što je manji taj broj, to je brži disk.
- Kapacitet: ogroman. Mjeri se gigabajtima. Gigabajt ima 1024 megabajta.
- Cijena: cijena hard diskoca naglo pada i najčešće predstavljaju najjeftiniji način pohranjivanja podataka.

2. Vanjski hard diskovi:

- Brzina: obično su sporiji od unutarnjih diskova, ali skuplje verzije nude istu izvedbu kao i unutarnji diskovi.
- Kapacitet: isti kao i kod unutarnjih diskova.
- Cijena: skljuplji od unutarnjih diskova.

*U čemu je razlika između unutarnjih i vanjskih hard diskova?

- Unutarnji diskovi su smješteni unutar glavne računalne jedinice, dok se vanjski hard diskovi spajaju na glavnu računalnu jedinicu preko voda kojeg uključite na stražnjem dijelu vašeg računala. Neki vanjski hard diskovi će se uključivati u USB ulaz (konektor) koji je smješten u stražnjem dijelu računala. Drugi vanjski hard diskovi trebaju instaliranje posebne kartice u računalu koja omogućava vezu vanjskog hard diska s računalom.

3. Zip pogoni:

Možete instalirati Zip pogon u svoje računalo, a zatim možete staviti Zip diskove u taj pogon. Velika stvar u svezi s tim diskovima je ta da možete ukloniti jedan disk i zamijeniti ga s drugim na potpuno isti način, na koji možete stavljati različite diskete u uređaj za pogon diskete. Odlični su za zaštitu podataka i razmjenu podataka između računala koja nisu umrežena.

 - Brzina: sporiji su od normalnih hard diskova, ali su idealni za zaštitu (stvaranje rezervne kopije).
- Kapacitet: 100 ili 200 megabajta.
- Cijena: morate uzeti u obzir i cijenu pogona svakog diska kojeg želite koristiti u pogonu. Dobavljači će često prodati pogon uz komplet od 5 diskova po sniženoj cijeni.

4. Jaz pogoni:

Jaz pogon je sličan Zip pogonu. Glavna razlika između njih je ta da Jaz pogon može pohraniti mnogo više podataka. Nažalost, diskovi nisu isti kao oni koji se koriste za zip pogon pa zbog toga Zip diskove ne možete koristiti u Jaz pogonu, odnosno Jaz disk ne možete koristiti u Zip pogonu.
 
- Brzina: sporiji od normalnih hard diskova, ali idealni za zaštitu.
- Kapacitet: oko 2 gigabajta (2048 megabajta)
- Cijena: morate uzeti u obzir i cijenu pogona i cijenu svakog diska kojeg želite koristiti u pogonu. Dobavljači će najčešće prodati pogon uz komplet od 5 diskova po sniženoj cijeni.
 
*više informacija:
 
 
5. Diskete (floopy diskovi):
 
- Brzina: vrlo spore
- Kapacitet: obično 1.44 megabajta
- Cijena: vrlo jeftine
 
6. CD diskovi:
 
- Brzina: mnogo sporiji od hard diskova. Specifikaciji prvih CD-ROM-ova je sada dana vrijednost brzine 1x, a kasniji, brži CD-ROM-ovi imaju oznaku višestruke vrijednosti od vrijednosti prvih CD-ROM-ova. Tako je, 50xCD-ROM 50 puta brži od prvih CD-ROM-ova čija je brzina u specifikaciji označena sa 1x.
- Kapacitet: oko 650 megabajta.
- Cijena: CD pogoni postaju vrlo jeftini. Sami diskovi su tako jeftini da se često poklanjaju ako sadrže uzorke ili demo software (tj. besplatne verzije).
 
7. DVD pogoni:
 
- Brzina: mnogo brži od CD pogona, ali ne tako brzi kao hard diskovi.
- Kapacitet: do 17 gigabajta
- Cijena: nešto veća od cijene CD pogona.
 
-----------------------------------------------------------------------------
Naučite svrhu formatiranja diska:
*Zašto formatirati disk?
 
Kada ste, prije kupovali floopy diskove (diskete), morali ste ih formatirati. Danas je većina floopy diskova već formatirana kad ih kupujete.
 
Formatiranje diska je kao stavljanje crta na prazan list papira, tako da možete pisati po papiru. Formatiranje omogućava operacijskom sustavu (tj. Windows-u) da čita informacije pohranjene na disk i da isto tako pohranjuje informacije na disk.
 
Proizvođač će formatira vaš hard disk za vas prije nego će vam dostaviti računalo. Trebali bi biti vrlo oprezni s formatiranjem diska, jer će bilo koji podatak biti izgubljen nakon što se disk ponovo formatira. Vi obično nećete formatirati disk, to bi trebala učiniti samo stručna osoba. (Tj. ne pokušavajte sami kod kuće ;))


Nema komentara:

Objavi komentar