petak, 2. studenoga 2012.

Razvoj (izrada) sustava

Što je razvoj (izrada) sustava?

To je opći izraz koji se koristi da se opiše način na koji se novi software razrađuje, piše, ispituje, a zatim dostavlja korisnicima.

- Naučite kako nastaju sustavi koji se temelje na računalima.
- Naučite nešto o postupku analize, izradi plana, programiranju i ispitivanju, izrazima koji se često koriste u razvoju sustava temeljenih na računalu.

Što je razvojni ciklus sustava?

- većina IT projekata radi u ciklusima. Najprije se moraju analizirati potrebe korisnika računala. Taj zadatak često obavljaju stručnjaci koji se zovu "analitičari sustava" koji će ispitati korisnike što bi točno željeli da sustav radi, a zatim će nacrtati planove o tome kako se to može ugraditi u stvarni računalni sustav.

- programer će preuzeti specifikacije od analitičara, a onda pretvoriti poteze olovke u stvarne računalne programe. U idealnom slučaju sada bi korisnik trebao izvršiti ispitivanje i reći svoje mišljenje tako da ono što programeri proizvedu bude zapravo ono što korisnik traži.

- na kraju dolazi postupak primjene tijekom kojeg se svi korisnici upoznaju s novim sustavima, što često puta uključuje i element vježbanja (prakse).

- jednom kad korisnici počnu koristiti novi sustav, često će predlagati nova poboljšanja i cijeli postupak počinje ispočetka. To su metodologije za definiranje razvojnog ciklusa sustava i često ćete vidjeti 4 ključne faze, kao što je pojašnjeno dolje:

1. analiza
2. izrada plana
3. programiranje
4. ispitivanje

Nema komentara:

Objavi komentar