četvrtak, 1. studenoga 2012.

Izlazni uređaji

Upoznajte glavne izlazne uređaje za prikaz rezultata obrade koju je izvelo računalo, kao: monitori, zasloni, pisači, uređaji za crtanje, zvučnici. Naučite gdje se ti uređaji koriste.

1. VDU (Računalni monitor ili zaslon):

VDU (Visual Display Unit) jedinica za vizualni prikaz podataka je zaslon računala koji se koristi za predočavanje informacija u razumljivom obliku za ljude. Sjetite se da na kraju dana računalo radi u binarnom kodu (nizu impulsa -- uključeno/isključeno). Teško je shvatiti da prva elektronička računala nisu imala zaslon.



2. Monitori s ravnim zaslonom:

Tradicionalni računalni monitori se zasnivaju na istoj vrsti tehnologije koja se koristi za televizijski ekran. Odnedavna su postali dostupni i monitori s ravnim zaslonom. Oni zauzimaju mnogo manje prostora na radnom stolu i trebaju manje energije od tradicionalnih, nezgrapnijih monitora.

 
 
3. Veličina zaslona:
 
 
Trebate znati da ako odredite zaslon određene veličine, recimo zaslon od 17 inča, to je veličina koja se mjeri dijagonalno, ne vodoravno preko zaslona. Ako vršite dogradnju, također bi trebali pitati i za "vidljivo područje zaslona za prikazivanje".
 
 
4. Grafika za igre:
 
Mnoge igrice zahtijevaju instaliranje veoma naprednih grafičkih kartica (ploča) u računalo kako bi ih mogli igrati. Te grafičke kartice sadrže svoj vlastiti CPU koji je namijenjen isključivo prikazivanju grafičke slike na zaslonu. Trebali bi znati da sadašnji PC ima ugrađenu tu mogućnost naprednih grafičkih slika, dok PC-ji od prije 2-3 godine to nemaju.
 
5. Projekcijski uređaji za prezentaciju na računalu:
 
To su projekcijski uređaji koji se mogu priključiti na računalo, a korisni su za prikazivanje prezentacija grupi ljudi. Najbolje ih je koristiti u kombinaciji s prezentacijskim programima, kao što su Microsoft Power Point. Koriste se u obrazovanju, ali su veoma popularni i na prodajnim prezentacijama. Njihova cijena je znatno pala u odnosu na prije. Kada kupujete jedan od tih uređaja, trebate paziti na 2 stvari - rezoluciju/razlučivost (idite na min XGA) i na svjetlost žarulje (što je svjetlija, to je bolja). Ostali čimbenici koje bi trebalo uzeti u obzir su bešumnost uređaja, kao i cijena zamjenskih žarulja.
 


6. Različite vrste pisača:

Postoji mnogo različitih vrsta pisača. U velikim organizacijama se najčešće korisre laserski pisači jer mogu ispisivati vrlo brzo i imaju visoku kvalitetu ispisa. U većini organizacija pisači su spojeni na računala preko mreže. To znači da svaka osoba koja radi na računalu ne treba koristiti vlastiti pisač. Svaki pisač spojen na mrežu može obavljati ispis tako da koristi određeni zajednički pisač.

7. Laserski pisači:

Laserski pisači daju ispis visoke kvalitete uz veliku brzinu. Zovu se "laserski pisači" zbog činjenice da sadrže u sebi mali laser. Postoji mnogo različitih proizvođača laserskih pisača, ali karakteristično ime na koje moramo paziti je Postcript, vrsta pisača koji daje visoko kvalitetnu reprodukciju slika.

8. Laserski pisači u boji:

Većina prvih laserskih pisača je davala crno-bijeli (mono) ispis. Tek odnedavna laserskim je pisačima pala cijena pa ulaze u širu uporabu. Dok mnogi od njih daju odlične rezultate, trebate biti svjesni činjenice da "cijena po stranici", osobito ako mnogo koristite boju na stranici, može biti vrlo visoka u usporedbi s cijenom ispisa u crno-bijeloj tehnici.


9. Tintni pisači:

Tintni pisači rade pomoću sićušnih mlazova koji raspršuju tintu na papir. Tintni pisači rade vrlo tiho i daju kvalitetan ispis koji se može usporediti s onim laserskih pisača, ali ipak laserski pisači imaju prednost u brzinu. Tintni pisači su idealni za manji obim ispisa gdje se traži visoka kvaliteta ispisa, ali gdje brzina nije toliko važna, npr. ispisivanje pisama u malom uredu ili kući.

10. Matrični (iglični) pisači:

Matrični pisači rade na principu izbacivanja niza igala kroz tintnu traku na papir. Što više igala ima glava pisača, to je kvalitetniji ispis. Većina modernih matričnih pisača ima 24 glave. Nažalost, matrični pisači mogu stvoriti mnogo buke, a ne daju veoma visoku kvalitetu ispisa, osobito kada ispisuju grafiku. Zbog toga je tintni pisač u velikoj mjeri zamijenio matrični pisač. Matrični pisači se koriste za ispise velikih obima, gdje nije potrebna visoka kvaliteta ispisa, npr. ispis platnih lista.


11. Memorija pisača:

Vrlo je važno shvatiti da većina pisača ima svoje memorijske čipove, na isti način kao što i svako računalo ima svoju memoriju. Ako vršite ispis veoma velikih grafičkih prikaza (tj. slika) i želite najbolju kvalitetu ispisa svog pisača, trebali bi razmisliti o tome da mu dodate više memorije. To može obaviti jedino stručna osoba i time ćete moći brže ispisivati stranice u puno slučajeva.

12. Cijena održavanja pisača:

Kada kupujete pisač, jedna od stvari koju prodavač neće nužno naglasiti je koliko će koštati održavanje pisača. Laserski pisači ne koriste tintu; oni koriste nešto što se zove toner, što možete obično nabaviti u zapečaćenoj jedinici koja se zove tonerska kutijica/kaseta. Svaka tonerska kutijica će vam omogućiti da ispišete određenu količinu stranica i kada je toner istrošen, treba ga zamijeniti. U nekim slučajevima cijena takvih tonerskih kutijica je vrlo visoka, ali može ispasti da su tintni pisači čak skuplji za održavanje.

13. Uređaji za crtanje:

Uređaj za crtanje je izlazni uređaj sličan pisaču, ali on omogućava ispis većih slika. Njegova uporaba je uobičajena u dizajnerskom i istraživačkom sektoru.

14. Zvučnici:

Većina računala se prodaje s mogućnošću dodavanja para zvučnika vašoj jedinici sustava. U stvari, u nekim slučajevima, monitor može imati izravno ugrađene zvučnike. To povećava vrijednost obrazovnih i prezentacijskih proizvoda i danas se može smatrati standarnom PC komponentom.

15. Sintetizator govora:

U novije vrijeme radi se na mogućnosti da vam se tekst ne samo prikaže na monitoru, nego da vam ga se i pročita. Tako bi mogli dobiti tekstualni e-mail od kolege, a računalo bi vam ga moglo pročitati. To je od ogromne koristi za one koji su oštetili vid dok su koristili računalo. S druge strane, danas je moguće koristiti mikrofon za razgovor s računalom, a i računalu da izravno pretvara govornu riječ u tekst koji će se prikazati u, recimo, procesoru riječi. Dok su ovi sustavi daleko od jednostavnih, ipak postaju sve boji s naprednijim software-om.

1 komentar:

  1. Ako trazite racunala i racunalnu opremu pogledajte ovu ponudu, mislim da cete biti zadovoljni. magazinrs

    OdgovoriIzbriši