petak, 9. studenoga 2012.

Elektonski svijet

Upoznajte izraz elektronska pošta (e-mail) i naučite kako se koristi:

1. Što je e-mail?

E-mail vam omogućava da gotovo odmah pošaljete poruku drugoj osobi bilo gdje u svijetu. Potrebno je da su oba računala spojena na internet. Kao što možete slati tekstualne poruke, možete slati i datoteke kao dodatak e-mail porukama.

Upoznajte izraz e-poslovanje.
Upoznajte pojmove prodaja robe i usluga online, uključujući davanje osobnih podataka prije nego se izvede posao, metode plaćanja, osnovno pravo potrošača da vrati robu kojom nije zadovoljan.

2. Što je E-poslovanje?

- tehnički izraz koji se odnosi na kupovinu ili prodaju preko interneta.
- sve se više može kupovati preko web stranica tako da se odaberu proizvodi ili usluge koje trebate, a zatim unesete podatke o svojoj kreditnoj kartici.
- kada šaljete podatke o kreditnoj kartici, operator te stranice TREBAO bi šifrirati podatke da ih nitko ne može vidjeti.
- velika većina tih stranica koje prihvaćaju plaćanje kreditnim karticama je sigurna i vaš program preglednika Interneta (tj. Microsoft IE ili Netscape Communicator) će vas svakako obavijestiti kada ulazite ili izlazite iz sigurnog poslužitelja.

3. Što je E-bankarstvo?

- odnosi se na upravljanje vašim novcem online
- ne morate ići u lokalnu podružnicu, niti ih morate zvati, već možete platiti račune online i prebaciti novac s jednog mjesta na drugo.
- neke banke uopće nemaju fizičkih podružnica te zbog toga imaju veliku financijsku korist
- no kako se puno priča o sigurnosti kada se koristi e-bankarstvo postoje mnogobrojni primjeri slabe sigurnosti povezane još i s površnim radom.

4. Postupak kupovanja online:

- postoji mnogo web mjesta na kojima možete kupovati online
- mnoga mjesta na internetu na kojima se može kupovati, koriste prividni sustav "trgovačkih kolica"
- pri pretrazi stranice možete dodati bilo koji proizvod koji želite kupiti u svoja kolica
- nakon izabranih stvari možete otići do kontrolnog (checkout) mjesta gdje unesete ime i adresu, odaberete vrstu isporuke koju želite i unesete podatke o plaćanju.

* primjeri:
 http://www.online.konzum.hr
 http://www.topshop.com.hr/
 http://tisakmedia.hr/
 http://www.amazon.com/
 http://www.ebay.com/

- Naučite neke prednosti kupovanja proizvoda i usluga online, kao što su: usluge dostupne 24/7, mogućnost da se vidi veliki izbor proizvoda.
- Naučite neke nedostatke kupovanja online, kao što su biranje iz prividne trgovine, nema ljudskog kontakta, rizik od nesigurnih metoda plaćanja.

1. Prednosti E-trgovanja:

a) usluge dostupne 24/7:
- za razliku od normalne trgovine koja se zatvara navečer, preko interneta možete kupovati 24 sata na dan, 7 dana u tjednu, 365 dana u godini.

b) veliki izbor robe:
- može se pokazati veći izbor robe nego u konvencionalnoj trgovini. Roba se ne mora raspodijeliti i udvostručavati po mnogim fizičkim trgovinama, nego se može držati u jednom središnjem skladištu.

c) opširne informacije o proizvodu:
- može se dati opširan opis za svaki proizvod, zajedno sa slikom. Mogu biti navedene čak i adrese web stranica proizvođača

d) mogućnost uspoređivanja cijena:
- mnoge stranice tvrde da vam nude najbolje cijene. Možete koristiti informacije tih stranica da usporedite cijene.

e) jednaka isporuka u isti grad i selo:
- činjenica da možete živjeti na selu, daleko od najbližeg grada ne mijenja na stvari kad kupujete preko neta.

f) pravo da vratite oštećenu robu:
- većina web stranica za E-trgovanje će nuditi "priliku povrata" pa je preporučljivo da pročitate taj dio prije kupovine. U mnogim slučajevima ćete otkriti da vam i zakon daje pravo da vratite oštećenu robu pa čak i robu koja nije onako dobra kako ste očekivali.

2. Nedostaci E-trgovanja:

a) moguća prijevara kreditnim karticama:
- neke su web stranice napravljene samo da vas navedu da im date detalje o svojoj kreditnoj kartici, koji se kasnije mogu prodavati kriminalcima tako da oni mogu kupovati vašim novcem. Kad je u pitanju prijevara s kreditnim karticama, postoji samo jedno osnovno pravilo "gdjegod je ljudski moguće, banka nikad ne plaća: plaća netko drugi", samo se osigurajte da taj netko ne budete vi. Provjerite što je napisano sitnim slovima na vašoj kreditnoj kartici o uvjetima dogovora.

b) je li web stranica prava (autentična)?
- kada kupujete od tvrtke kao što je amazon.com, znate da je tvrtka cijenjena i malo je vjerojatno da će sutra propasti, a prije svega da će pokušati "pobjeći s vašim novcem". Ali što kad kupujete online od tvrtke za koji niste nikad čuli? Potražite tragove da se radi o pravoj tvrtci. Posloji li popis klijenata na stranici? Koliko dugo tvrtka posluje? Jesu li dani potpuni detalji za kontakt? Ako sumnjate, nazovite telefonske brojeve napisane na stranici i pokušajte odlučiti da li tvrtka zvuči iskreno. Tražite preporuke drugih kupaca. Ako vidite logo tvrtke na stranici, nemojte odmah pretpostaviti da je uporaba tog loga prava. Postoje organizacije čija je jedina namjera da utvrde da druge web stranice pripadaju poštenim tvrtkama.

(čuvajte se onih stranica za rad u Americi, "usafis.org", zelenih karti i ostalog. Čista prevara, uvjerila se na svoju pogrešku i jedva ih se riješila. Želite li u Ameriku, pravac Ambasada za sve upite)

c) što je s povratom nepoželjne robe?
- ako roba stigne i otkrijete da ne odgovara standardu, tko plaća njezin povrat? Kamo ju vraćate? Osigurajte se tako da saznate sve o politici povrata PRIJE nego obavite kupovinu preko interneta.

d) kako ste zaštićeni kada kupujete robu iz druge zemlje?
- ovo je pravo minsko polje. Svaka zemlja može imati svoje vlastite zakone koji se odnose na zaštitu potrošača. Budite na oprezu!

e) možete li razgovarati sa stvarnom osobom?
- Priča: "nedavno sam čuo jednog radio voditelja koji je kupio računalo od veoma poznatog proizvođača PC-ja. Kupio je računalo za svoju kćer na vrijeme za Božić. Kako se Božić približavao, pokušao je otkriti što se događa, ali nije mogao razgovarati sa stvarnom osobom i bio je prisiljen da se osloni samo na vezu s tvrtkom preko e-maila. Računalo se napokon pojavilo u veljači."
- Nikad ne kupujte od tvrtke koja ne daje potpune podatke za kontakt, uključujući i broj telefona.



Nema komentara:

Objavi komentar