četvrtak, 1. studenoga 2012.

Ulazni uređaji

Upoznajte neke od glavnih uređaj za unošenje podataka u računalo, kao što su: miš, tipkovnica, uređaj za pomicanje kursora, skener, touchpad, ručica za upravljanje kursorom, digitalni fotoaparat, mikrofon.

1. Miš (Mouse):

Miš je ušao u opću uporabu uvođenjem operacijskog sustava Microsoft Windows. Prije toga, operacijskim se sustavom (DOS) obično upravljalo preko tipkovnice. Danas je važno dobro znati koristiti miš. Postoji mnogo različitih tipova miševa, a najčešće se koristi model s malim kotačićem, koji, kad se kombinira s pravim software-om omogućuje dodatnu funkcionalnost i dobar nadzor nad uporabom vaših aplikacija.

2. Tipkovnica (Keyboard):

Tipkovnica je još uvijek najuobičajeniji način upisivanja informacija u računalo. Postoji nekoliko različitih tipova, uključujući i one posebno izrađene za Microsoft Windows-e. Kvaliteta tipkovnice se često zanemaruje kad se kupuje računalo. Tipkovnica bi trebala biti otporna i laka za uporabu.

3. Uređaj sličan mišu (s kuglicom) za pomicanje kursora (tracker balls):

Uređaj za pomicanje kursora je alternativa tradicionalnom mišu i omiljen je kod grafičkih dizajnera. Često omogućava mnogo bolje upravljanje pokretima pojedinih stavki na zaslonu. Može potrajati dok se čovjek ne privikne na njega, pogotovo ako je navikao koristiti tradicionalni miš, ali nudi mnogo u odnosu na dodatnu fleksibilnost.

4. Skeneri:

Skener vam omogućava da preslikate ispisani materijal i pretvorite ga u format datoteke koji može koristiti vaše računalo. Možete preslikavati slike, a zatim ih preuređivati pomoću grafičkih aplikacija po svom izboru. Pored toga, možete preslikati ispisan tekst i promijeniti ga ne samo u sliku teksta, nego i u stvarni tekst koji se može obrađivati u uređivati kao tekst u vašem procesoru riječi. Postoji nekoliko posebnih programa pod općim nazivom OCR programi (Optical Character Recognition = optičko raspoznavanje/čitanje znakova), koji su posebno izrađeni za pretvaranje pisanog teksta u tekst koji se može uređivati u vašim aplikacijama (programima).

5. Touchpads:

Touchpad je stolni uređaj, koji odgovara na pritisak. Kad se upotrebljava zajedno s posebnom električnom olovkom, mogu ga koristiti grafički umjetnici koji žele napraviti izvorno, digitalno umjetničko djelo.

6. Svjetlosne olovke (Light Pens):

Svjetlosna olovka se koristi za pokazivanje željenih površina na zaslonu, a često se koristi i za odabir opcija u izbornicima.

7. Ručica za upravljanje kursorom (Joystick):

Mnoge igre zahtijevaju joystick za pravilno igranje. Postoji mnogo različitih tipova, a najprofinjeniji omogućuju kretanja u 3 osna smjera, i imaju nekoliko gumbića. Kao i kod većine stvari u životu, koliko platite za joystick, toliko i dobijete, ali je vrijedno uložiti u dobar, čvrsto izrađen model, posebno imajući na umu da će djeca udarati njima dok igraju igrice.

8. Glasovni ulaz za PC-je (mikrofoni):

Raniji sustavi za prepoznavanje glasa su davali slabe rezultate zbog ograničenosti software-a, kao i hardware-a. Potrebno je jako mnogo obradne snage CPU-a da se izgovorena riječ pretvori u tekst koji se pojavljuje na zaslonu. Stvari se, ipak, brzo mijenjaju i noviji sustavi omogućuju da govorite u računalo i vidite tekst na zaslonu. Većina tih sustava zahtijeva početni period vježbanja, kad vježbate da vaš software odgovori na vaš specifičan glas. Iako još uvijek nije savršena, predstavlja ključnu tehnologiju u budućnosti.

9. Web kamere:

Otkad je izumljen, Web je postao vrlo interaktivan. Sada možete koristiti male digitalne filmske kamere (web kamere) ugrađene na monitor PC-ja koje omogućavaju dvosmjernu komunikaciju, koja ne uključuje samo tekstualnu nego i zvučnu i slikovnu komunikaciju. Iako se još ne smatra standarnim dijelom opreme PC-ja, samo je pitanje vremena...

10. Digitalni fotoaparati:

Digitalni fotoaparat se može koristiti na isti način na koji se može koristiti i tradicionalni fotoaparat, ali umjesto čuvanja slika na svitku filma, koji zahtijeva razvijanje, slike se pohranjuju digitalno u memoriji smještenoj u aparatu. Te slike se lako mogu prenijeti na računalo, a onda se mogu obrađivati bilo kojim grafičkim programom koji ste instalirali na računalo. Trenutno su ograničeni kvalitetom snimljene slike te brojem slika kojeg možete pohraniti u aparatu.




2 komentara: